15 Ekim 2021 Cuma

İLTİFAT

Günaydın, sağlıklı güzel günler diliyorum hepinize.

Birine gülümsemek, hatırını sormak, iyi davranmak, sevgi göstermek, ödüllendirmek anlamına gelen İltifat üzerine yazmak geldi bugün aklıma. Konu üzerine düşünürken, iltifat etmeyi yağcılık yapmak gibi anlayanların olduğunu, bu nedenle iltifatı ve alkışı kıt insanlara dönüşmekte olduğumuzu görerek üzülmedim desem yalan olmaz.

Alkışta cimri olmanın bir anlamı yok. Saydıklarımın hiç birisi parayla değil. Gülümsemenin, iyi günler demenin bir bedeli yok. Başarıyı kıskanmak yerine kutlamak gerekir.

Başarılı insanı övmek, güzel sözler söylemek yağcılık değil insanlık görevidir. Karşılık beklemeden yapıldığında önem ve anlam kazanır.

 “Marifet İltifata Tabidir. Müşterisiz Meta Zâyidir. İltifatsız Mal Zâyidir.” şeklinde bir atasözümüz var. Sözün anlamı “Çok kaliteli bir mal üreten kişi, eğer o mala alıcı bulamıyorsa başarısının bir anlamı yoktur. Kişilerin başarıları takdir edildiği ve karşılığı verildiği müddetçe daha iyi sonuçlar elde edilir ve başarıların devamı sağlanır” şeklinde özetlenebilir.

Atasözünün, kişilerin başarıları takdir edildiği ve karşılığı verildiği müddetçe daha iyi sonuçlar elde edilir ve başarıların devamı sağlanır anlamına gelen “Marifet İltifata Tabidir” sözünü tekrar eder dururuz. Ancak iltifatta cimrilik yaparız.

Kentimizde öne çıkan, övgüye değer, kurumlar kuruluşlar ve kişiler var. Övgüye değer bir Organize Sanayi Bölgemiz var. Övgüye değer çalışmalar yapan sivil toplum kuruluşlarımız var. Övgüye değer iş insanlarımız var. Övgüye değer işler yapan belediyelerimiz siyasetçilerimiz var. Bunları yazmak bence etkin yurttaş olmanın kentli olmanın ülkesini ve kentini sevmenin gereğidir. Eleştiriyi ve iltifatı dengeli kullanmak gerekir.

İltifat derken aklıma geldi. Manisa Celal Bayar Üniversitemizin girişinde bir döner kavşak düzenlemesi yapıldı. Düşünenin aklına yapanların emeğine sağlık. Küçük Sanayi Sitesi’nin batısındaki Bankalar Caddesi’nin güney girişine de bir döner kavşak yapıldı. Bu konuyu Rifat Uygur Radyo Hiraş’da yaptığımız Manisa’da Yaşam Programında sıkça dile getiriyordu. Ancak, bankalar caddesine iki yönden de çok giriş çıkış olması, gidiş dönüş arasında çok sayıda geçiş bulunması sorunlar yaratmaya devam ediyor. Caddenin tümü gözden geçirilerek, gidiş dönüş arasındaki geçişler ve caddeye çıkışlar azaltılmalı. Döner kavşak iyi oldu ancak yeterli değil. Bazı yolların tek yönlü yapılması da gerekebilir.

Bundan böyle bu sayfada ve Radyo Hiraş’da başarıları kutlamaya yanlışları eksiklikleri yazmaya devam edeceğiz Rıfat Uygur’la birlikte. Ben kendinden önce kentini düşünen bir kentli yurttaşım. Kentim için öneriler yapmayı sürdüreceğim. Bazen beğeneceğiniz fıkralarda paylaşmaya çalışacağım bu köşede.

POZİTİF HABER

Seyahatten dönen adam havaalanından bahçıvana telefon ederek:
“Nasıl her şey yolunda mı?” diye sormuş. “Küreğin sapı kırıldı şu anda onu tamir etmekle uğraşıyorum” demiş bahçıvan. “Neden kırıldı” diye sorunca da, “Köpeğiniz için mezar kazarken kırıldı” demiş. Ve konuşma soru yanıt şeklinde devam etmiş. “Köpeğim mi öldü?” “Evet efendim havuzda öldü.” “Benim köpeğim yüzme biliyordu” “Havuzda su yoktu efendim. Boğulmadı düşerek öldü” “Havuzdaki suya ne oldu.” “Evde çıkan yangını söndürmek için itfaiye kullandı.”  “Ne yangını evde yangın mı çıktı” “Evet efendim annenizin vefatı üzerine eve başsağlığı için gelenlerden birisi sanırım yanan sigarasını bırakmış yangın sigaradan çıkmış.” “Annem niye öldü?”  “Sormayın efendim, eşinizi bir başka adamla yatak odanızda uygunsuz vaziyette görünce kalp krizi geçirdi” “ Ne diyorsun be adam. Hiç pozitif bir haber yok mu?” “Olmaz mı var efendim Korona testinizin yanıtı geldi POZİTİFMİŞ…




 

Hiç yorum yok:

 
back to top