Yeni Kooperatifimiz CEMRE KONUT

S.S. CEMRE Konut Yapı Kooperatifinin imzaları atıldı

CEMRE KONUT / LALE KULE

1+1 Küçük Konut, Büyük Rahatlık

CEMRE KONUT / LALE KULE

S.S. CEMRE Konut Yapı Kooperatif toplantısından görüntüler

CEMRE KONUT / LALE KULE

Hedef Kilitlendi

SİMGE KONUT

1+1 Küçük Konut, Çeyrek Altın, Akıllı Yatırım

SİMGE KONUT

1+1 Küçük Konut, Çeyrek Altın, Akıllı Yatırım

S.S. OBASYA TURİZM GELİŞTİRME KOOPERATİFİ

Mekanda yolculuk sağlayan bir kültür ve turizm projesidir

S.S. OBASYA TURİZM GELİŞTİRME KOOPERATİFİ

Üye Kayıtlarımız Başlamıştır

OBASYA Projesi Yuntdağlarında kurulacaktır.

29 Mayıs 2019 Çarşamba

KOOPERATİFÇİLİK SEMİNERİ

Kooperatifçilik Semineri, 12 Haziran 2019 Çarşamba günü Saat 14.00’te Ticaret ve Sanayi Odası Kongre Salonunda yapılacak.
Sosyal Kooperatifler, Enerji Kooperatifleri ve Genel Kooperatifçilik konularında bilgiler verilecek.
Manisa’da, Sosyal Kooperatif olarak, İkinci Bahar Sağlıklı Yaşam Sitesi İşletme Kooperatifi ve Yenilenebilir Enerji kooperatifinin kurulması konusunda çalışmalar yapılıyor. Özellikle, İkinci Bahar Kooperatifi’ne ilginin giderek yükseldiğini gözlemliyoruz.
Manisa Kooperatifçiliğin, gelişkin olduğu illerimiz içinde, sadece Manisa değil, Ege Bölgesi, kooperatifçiliğin başladığı ve geliştiği bölge olmuş her zaman.
Ülkemizde kooperatifçilik hareketinin “altın dönemini” Atatürk’ün sağlığında yaşadığını biliyoruz. Atatürk’ten sonra hiçbir kamu yöneticisi kooperatifçiliğe Atatürk kadar sahip çıkıp, destek olmamıştır. Bugün kırsal ve kentsel alanda çekilen sıkıntıların bir nedeni de kooperatifçiliğe yeterli desteğin sağlanmamış olmasıdır.
21 Aralık 1844 tarihinde Dünya Kooperatifçilik hareketine öncülük eden ilk tüketim kooperatifinin İngiltere’de 28 dokuma işçisince kuruluşundan bu yana 175 yıl geçmiştir. Neredeyse iki asırdır, kooperatif hareketi o denli gelişmiştir ki, bugün Uluslararası Kooperatifler Birliği (ICA) yaklaşık 90 ülkede 207 ulusal 9 uluslararası örgütü, 700 milyona yakın insanı çatısı altında toplayan en güçlü sivil toplum örgütüdür.
Amerika’da kırsal kesimde elektrik dağıtımının % 90’ı kooperatifler eliyle yapılıyor. Tarımda gelişen birçok ülkede örneğin Hollanda’da, İsrail’de ve birçok Avrupa ülkesinde kooperatifçilikten etkin biçimde yararlanılıyor. İspanya’da sanayi kooperatifleri çok gelişmiş durumda.
44 yıldır aralıksız kooperatifçilik yapan bir kişi olarak, şimdi üzülerek belirtmeliyim ki, ülkemizde kooperatifçiliğin gelişmesi için verilmesi gereken destek verilmiyor. Bugün kooperatiflerin tümü, kırsal ve kentsel kesimde ayakta kalma mücadelesi vermektedir. Var olduğu söylenen birçok kooperatifte ismen var cismen yok gibidir. Ancak son aylarda kooperatifçiliğe hızlı bir yöneliş oldu. Dilerim, bu yöneliş, kooperatifçiliğin yeniden şahlanmasını sağlar.
Kooperatiflerle Tarım ve Orman Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, Çevre Şehircilik Bakanlığı ve sayısız Genel Müdürlük ilgileniyor. Bakanlıkların ve ilgili birimlerin birbirleri arasında eşgüdüm yok. Kooperatifler için gerekli olan bir bakanlık ve bir banka kurulamadı. Kooperatiflerin bir bankasının olmayışı gelişmesini olumsuz yönde etkilemektedir. Çalışmalarını Türkiye’nin yardımıyla sürdüren Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nde Kooperatifler Merkez Bankası varken ülkemizde olmaması hem üzücü hem de düşündürücüdür.
Kooperatifler, ulusal ve evrensel barışı, dayanışma ve demokrasiyi güçlendirir. Kooperatifçiliğin toplumun güçsüz kesimleri için umut ışığı olabilmesi merkezi ve yerel yönetimlerin kooperatifleri desteklemesiyle mümkündür.
İnsan soyu yaşadıkça, işbirliği ve dayanışma olacak. İşbirliği ve dayanışmanın olduğu ortamlarda da kooperatifçilik gelişip güçlenecektir. Kooperatifçiliğe destek verenlerin, başta Atatürk olmak üzere adları ve anıları hep yaşatılacaktır.  
12 Haziran 2019’da Kooperatifçilik Seminerinde buluşalım…




 

 
back to top