Yeni Kooperatifimiz CEMRE KONUT

S.S. CEMRE Konut Yapı Kooperatifinin imzaları atıldı

CEMRE KONUT / LALE KULE

1+1 Küçük Konut, Büyük Rahatlık

CEMRE KONUT / LALE KULE

S.S. CEMRE Konut Yapı Kooperatif toplantısından görüntüler

CEMRE KONUT / LALE KULE

Hedef Kilitlendi

SİMGE KONUT

1+1 Küçük Konut, Çeyrek Altın, Akıllı Yatırım

SİMGE KONUT

1+1 Küçük Konut, Çeyrek Altın, Akıllı Yatırım

S.S. OBASYA TURİZM GELİŞTİRME KOOPERATİFİ

Mekanda yolculuk sağlayan bir kültür ve turizm projesidir

S.S. OBASYA TURİZM GELİŞTİRME KOOPERATİFİ

Üye Kayıtlarımız Başlamıştır

OBASYA Projesi Yuntdağlarında kurulacaktır.

10 Mart 2022 Perşembe

KÜLTÜR SINIR TANIMAZ

Türk kültür mirasını yerelde ve uluslararası platformlarda tanıtmak ve güçlendirmek amacıyla Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifi olarak “Kültür Sınır Tanımaz” projesi için çalışmalara 2020 yılında başladık. Uzun bir süre projemizin hibe almaya hak kazanıp kazanmadığını öğrenmek için bekledik. Projemizin Türkiye genelinde AB hibesi almaya hak kazanan 21 proje içinde yer aldığını öğrendiğimizde çok mutlu olduk. Kültür Sınır Tanımaz adlı projemiz hazırladığımız beşinci projeydi. Beş proje hazırlayıp beşinin de kabul edilmesiyle yıllarca kırılamayacak bir rekora imza atmış oluyorduk.

***

Obasya Turizm Geliştirme Kooperatifimizin “Kültür Sınır Tanımaz” projesi ile Hazine ve Maliye Bakanlığı Merkezi Finans ve İhale Birimine Ortak Kültürel Miras Programı kapsamında 165.000 Euro hibe desteği almaya hak kazandık. Türk kültür mirasını yerelde ve uluslararası platformlarda tanıtmak ve güçlendirmek amacıyla hazırlanan projenin tanıtımını her ortamda yapmayı görev saydığımızdan yazdık konuştuk tanıtım toplantıları yaptık. Obasya adıyla birlikte kentimizin ve Yuntdağı’nın adını geniş kesimlere duyurduk.

***

Obasya Kırsal Konaklama Tesisi Projemizi, TKDK’ndan (Tarımı ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu) aldığımız hibe yardımı ile uygulamıştık. Bu projenin uygulanması öncesinde Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Cengiz ERGÜN’ün desteği olmasaydı, ne ilk projemiz uygulanabilirdi, ne de bu projenin ardından beş adet proje yapıp uygulayabilirdik. İlk projede bize verdiği destekle yeni projeler yaparak Obasya’yı büyütüp geliştirmeye devam ettik. Obasya’da 16 Türk devletinin bayrağının bulunduğu tören alanı da Manisa Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Cengiz ERGÜN tarafından yaptırılmıştır. İlk projemize verdiği destek ve son projemiz olan Kültür Sınır Tanımaz projemize ortak oldukları için, Sayın ERGÜN’e şükranlarımızı ve en içten teşekkürlerimizi sunuyorum.

***

Obasya, Yuntdağı’nda uyguladığı projelerle gelişmesini sürdürüyor. Bu proje ile kentimiz 18. ve 19. yy kadın kıyafetleri müzesi kazanmış olacak. Müzede, Ege illerinden toplanacak olan kadın kıyafetlerinin yanında, Bulgaristan’dan kardeş şehrimiz olan Kırcaali ile gidiş gelişlerimiz hızlanacak, projenin iç ve dış turizme katkısı olacaktır. Ayrıca, Kültür Sınır Tanımaz projesi kapsamında düzenlenecek etkinliklerle, unutulmaya yüz tutmuş folklorumuz ve köy kültürümüzün yeniden hatırlatılması ve yaşatılması da sağlanmış olacaktır.

***

Projenin iştirakçisi olan Manisa İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü, Manisa il ve Saruhanlı İlçesi Milli Eğitim Müdürlükleri ile projenin başladığından bu yana ortaklaşa çalımalar yaptık, aydığımız desteklerin projemizin başarısına yaptığı katkıları hiç unutmayacağız.

Projemizin faaliyetleri ilimiz ve bölgemiz için katma değer sağlayacaktır. Manisa İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve Saruhanlı İlçe Milli Eğitim Müdürlüğünün de iştirakçisi olduğu projemiz kapsamında Manisa ve Saruhanlı Halk Eğitim Merkezlerinde geleneksel el sanatları kursu açılmıştır. Bulgaristan -Kırcaali ile kurduğumuz ortaklık TR-AB arasında kültürlerarası diyaloğumuzu güçlendirecektir. Obasya’da ortaklarımızla yapacağımız gala ve 25 kadın kıyafetimizin tanıtımında ve düzenlenecek etkinliklerde kullanmak için büyük bir etkinlik çadırının yapımı gerçekleştirilmiştir.

***

2021 yılı sonunda müzede sergilenecek kadın kıyafetlerini araştırmak için Ege Bölgesi illerinde ve bazı ilçelerinde inceleme çalışmalarını başlatıp aralıksız sürdürdük. Gitmediğimiz il kalmadı. Gittiğimiz her ilde İl Kültür ve Turizm Müdürlüklerine uğradık. STK’larla görüşmeler yaptık var olan müzeleri ve antikacıları gezdik. Ege Bölgesi kazan biz kepçe dolanıp durduk.  

***

29-30 Kasım 2021, pazartesi, salı günleri Muğla ilindeydik. Her gittiğimiz il ilçede fotoğraflar çekip arşivliyoruz. Yeni yerler görüyor, yeni kişilerle tanışıyoruz. Gittiğimiz yerlerden birisi de Çomakdağ Kızılağaç köyü oldu. Bu köyün adını çok duyardım, gidince gelenekleriyle görenekleriyle, evleriyle giyimleriyle görmeye değer bir köy olduğunu gördüm. Kızılağaç köylüleri, Oğuz soyundan geldiklerini söylüyorlar. Ataları yaklaşık 500 yıl önce gelip bu topraklara yerleşmişler. Taş evleri, evlerin yüksek bacaları gerçekten görülmeye değer. Köye kadın kıyafetlerini, özellikle baş bağlama biçimlerini incelemek ve beğendiklerimizi satın almak için geldiğimizi söyleyince, bir köylü alıp bizi kendi evine götürdü. Eşi başını bağlamış olarak çıktığı karşımıza. Her kadının başında mutlaka bir çiçek vardı. Kaçgöç yoktu fotoğraflarını çekerken durup poz veriyorlardı. Sonra bohçalar çıktı ortaya, oyalı yazmalar, ipek el dokumaları, renk renk bezler döküldü ortaya.

***

Kızılağaç köyündeki evlerin tümü tescilli koruma altında. Keşke yeni yapılanlar da geleneksel mimariye uygun olarak yapılsaydı dedim. Yeni yapılan ve köyün genel dokusunu bozan üç-beş ev olmasaymış ya da geleneksel mimariye uygun biçimde yapılsaymış keşke. Köylüler güler yüzlü sevecen insanlar, köy kahvesinde çaylarımızı bir genç kız getirdi. Hepsi beyaz tenli mavi ya da yeşil gözlü güzel insanlar. Gördüğümüz kadınların tümünde geleneksel şekilde bağlanmış süslü başlıkları ve bu başlıklarına tutturulmuş mevsim çiçekleri var.

***

Ege bölgesi illerinden sergilenecek kıyafetler tümü temin edildi. Mart 2022 ayının son haftası içinde, Bulgaristan’da bulunan proje ortaklarımızla yüz yüze görüşmeler yapmak, Bulgaristan dan temin edilecek kıyafetlerin alımını gerçekleştirmek, Mayıs 2022 ayında Bulgaristan’a yapacağımız gezinin programını yapmak için Bulgaristan’a gideceğiz.  

Projeler yapmak uygulamak hiç kolay olmuyor, yoğun biçimde koordineli çalışma ve araştırma gerektiriyor. Proje hazırlamak ve uygulamak zor olurken, bittiğini görmek, rekorlar kırmak geleceğe eserler bırakmak çok keyif veriyor insana.

***

Yeni projeler yapmaya ve uygulamaya bu amaçla hibeler almaya devam edeceğiz.
Yeni projeler yapmak için katılıma ihtiyaç oluyor. Katılım olmadan atılım olmuyor. Hazırlayacağımız her proje için çalışmaya yeni proje ortakları araştırıp bulmakla başlıyoruz…

Kalkınmak için proje, projeler için kaynak gerekiyor. İsteyince oluyor, projede hazırlanıyor kaynakta bulunuyor…  Ömrümüz yettikçe çalışmaya devam edeceğiz.
Yeni projeler için çalışmalara başladık. Yazın sizin de kapınızı çalabiliriz…




 

 
back to top