29 Ocak 2021 Cuma

EVDEN YÖNETİM

Hemen baştan belirteyim, uzun yazdığım için eleştiriler alıyorum ve yapılan eleştirileri haklı bulduğum için kısa yazmaya çalışıyorum. Yazdım yazdım birde baktım ki, yazdıklarım dört sayfa olmuş. Buna ilk itiraz “Manisa’da Yaşam” programında yazımı okuyan Hale Taştekin’den gelir diyerek yazımı bir bilemedin bir buçuk sayfaya indirmeye karar verdim. Konu geniş ama yazım kısa olacak. Yazı uzadıkça okuyanların sayısı azalıyor. Kısaltırım dedim evelallah ve başladım yazdıklarımı kısaltmaya…

Şimdi hemen konuma geçeyim daha fazla uzatmadan, yazı başlığını gördünüz: Evden yönetim. Home Office de olabilirdi yazımın başlığı.

Manisa’da küçük konut büyük rahatlık diyerek 1+1 konut üretimine yaklaşık 8-10 yıl önce başladık. Ben geçmişten çok geleceğe odaklandığım için, tarihlere takılıp kalmıyorum o nedenle 8-10 yıl dedim. 1+1 konutları üretirken bu konutların homeofis olarak da kullanılabileceğini yazmıştım. Şimdi görüyorum ki, ben dahil birçok kişi konutlarını ev ofis olarak kullanıyor. Okumakta olduğunuz bu yazıyı konutumda oluşturduğum ofisimden yazıyorum.

2020 yılı küresel ekonomide ve çalışma yaşamında benzeri görülmemiş değişiklikler getirdi. Koronavirüsün küresel salgın olarak nitelendirmiş olması hepimizi sıkı önlemler alma ve uygulamaya mecbur bıraktı. Kalabalıklardan uzaklaşma maske mesafe temizlik kuralına uymak tecrit olmak kalmak zorunlu ve gerekli hale geldi. Uzaktan çalışmaya önceden aşina olan kuruluşların yanı sıra daha önce uzaktan çalışmayı denememiş kuruluşlar da çalışanlarını eve göndererek, tarihteki en kapsamlı toplu uzaktan çalışma deneyinin koşullarını oluşturmuştur. Bu deneyimden yararlanacağımızdan hiç kimsenin kuskusu olmasın.  Evleri ofis olarak kullanma alışkanlığı giderek artacaktır. Salgın bitse de ev ofislerini kullanmayı sürdürenler olacaktır mutlaka.

Evde çalışırken yaşadığım en büyük sorun sosyalleşme, sosyalleşme için sosyal medya yeterli olmuyor. Biz tokalaşmaya, kucaklaşmaya alışık bir toplumuz. Yazışmak, görüntülü konuşmak yüz yüze konuşmanın keyfini vermiyor. Yazılarımı yazabiliyorum. Arkadaşlarımın sorularını yanıtlayabiliyorum. Yapılacak işlerle ilgili görüşlerimi aktarabiliyorum. Çalışma arkadaşlarımın görüşlerini alabiliyorum. Ne diyeyim buna da şükür. Ha hemen belirteyim 28 Ocak Perşembe günü aşımı da oldum. Sırası gelenin mutlaka aşı olmasını öneriyorum.

İmzalamam gereken evraklar olduğunda ve yapmam gereken ziyaretler olduğunda kısa süreli olarak evden çıkıp yine eve dönüyorum. Birde yaklaşık yedi yıldır sürdürdüğümüz Radyo Hiraş’ta Rıfat Uygur’la birlikte “Manisa’da Yaşam” programımız var. İnternet üzerinden de yayınlanan programı aksatmadan sürdürmek Cuma günleri Radyoda olmak konusuna da maske mesafe ve temizlik kuralına uyarak özen gösteriyorum.

Evden çalışmanın bazı dezavantajları bulunsa da belli bir disiplin oturtarak zaman yönetiminizi doğru bir şekilde yaptığınızda bu dezavantajların bir kısmının üstesinden gelebilirsiniz. Evden çalışmayı planlıyorsanız üretkenliğinizi de en üst seviyede tutmaya özen göstermeniz gerekir. Ne olur tembelleşmeyin. İşiniz biterse, işiniz biter. Her zaman yapacak bir işiniz olsun.

Evde, esnek çalışma saatleriyle çalışabilirsiniz. Home ofis işler yaparken çalışma saatlerinizi esnetebilmeniz mümkün. Belli bir zaman aralığına bağlı kalmaksızın istediğiniz ve kendinizi verimli hissettiğiniz saatler arasında çalışabilir ve dilediğiniz zaman kısa molalar verebilirsiniz.

Çalışma ortamınızı dilediğiniz gibi düzenleyebilirsiniz: Evden çalıştığınız için, evinizin bir odasını ofisiniz haline getirebileceğiniz gibi, bu çalışma ortamını dilediğiniz gibi düzenleyerek, kendinizi en iyi hissedeceğiniz bir ortam yaratabilirsiniz. Bir ofise kıyasla evden çalışmanın maliyetleri daha azdır. Ofisteki çay kahve gibi giderlerin ve yol giderlerinin olmayışı giderlerin azalması demektir. Ayrıca trafikte geçen süreyi kendinize ayırabilirsiniz. Ben çalışma günlerinde ofise giderken ve eve dönerken en az bir saati yollarda trafikte harcıyordum.   Evden çalıştığınızda çoğunlukla tek başınıza olacağınız, trafik derdiniz olmayacağı ve gün içinde istemsiz şekilde karşınıza çıkan olumsuz durumlarla daha az karşılaşacağınız için stresiniz de azalmaya başlayacaktır.

Evden çalışmak herkes için ideal bir plan olmasa da çalışmak durumunda kaldığınızda da bu durumu en verimli hale getirmelisiniz. Bu nedenle kendinize ve yaptığınız işe en iyi şekilde odaklanabileceğiniz bir ortamda çalışmanız faydalı olacaktır. Evden çalışırken, normalden biraz daha fazla disiplinli olmanız gerekir.

İnternetin getirdiği elverişli çalışma ağı, artık bir dünya sistemi haline geldi. Günümüzde gerek çalışanların evden çalışma olanakları, gerekse de genç girişimcilerin homeofis çalışma şekilleri her geçen gün artış göstererek kabul görüyor. Evinizde yeterli bir bilgisayarınız olacak. En geleneksel tabiri ile bilgisayarlar, evden çalışan kimselerin ve girişimcilerin “ekmek teknesi” konumundadır. Sürekli ve güçlü bir kablosuz internet ağın gerekliliğini dile getirmiştim.  Evden çalışma ve homeofis çalışma alanını var eden internet, elbette ki evdeki çalışma ortamı için bir vazgeçilmez. Ancak kararsız ve zayıf bir kablosuz veya kablolu internet bağlantısı, işleri sekteye uğratabilecek potansiyele sahiptir. Dolayısıyla da bilgisayar kadar ev ortamındaki internet ağı da bir o kadar önem teşkil ediyor. Evden çalışanların toplantılar için kullanabileceği Video Konferans programları için de yeterli bir internet bağlantısına ihtiyaçları vardır. Bu sayede bir toplantı odasına ihtiyaç duymadan ve bulunulan her ortamdan yüz yüze toplantılar yapılabilir.

Konumuz ev olduğu zaman, hiç şüphesiz ki mutfak avantajı göz ardı edilemez. Bu avantajı da homeofis kavramı ile birleştirmek gerektiğini unutmamak gerekiyor. Özellikle kahve, çay ve atıştırmalıkların mutfakta hazır beklemesi, evden çalışan bireylerin masa başında enerjilerini tazelemesi için büyük birer fırsat haline gelebilir. Mutfağınızdan kahve, çay, süt ve atıştırmalıkları eksik etmemek, enerji dolu çalışma saatleriniz için büyük birer etmen olacaklar.

Aslında evden çalışanların ofiste çalışanlara göre daha fazla disipline ihtiyacı vardır. Çünkü ev ortamının getirdiği rahatlık, kimi zaman çalışma saatlerini sekteye uğratabilir. Ev içerisinde dikkat dağıtıcı nesnelerin ve durumların, ofise göre çok daha fazla oluşabileceği düşünüldüğünde, evden çalışan bireylerin bu etmenlere disiplinli bir program ile engel olmaları gerekiyor. Her ne kadar evde çalışan bireyler yalnız ve kontrolsüz çalışıyor gibi görünseler de aslında durum tam tersi olmalıdır. Kendinize göre çalışma saatleri belirlemeli, çalışma sürenizi bölecek ve dikkat dağıtacak durumları göz ardı etmeli, hatta çalışma disiplini oluşturmak için masanızın başına geçmeden tıpkı ofise gider gibi giyinmeniz.

Ofisimde bir kitaplığımda var. Tüm ofislerimde Atatürk Tablosu bulunduğu için, ev ofisime de Atatürk fotoğrafı astım. Yetinmedim güzel küçük Atatürk heykelleri koydum. Heykellere Manisa Tarzanı olmadan olmaz dedim ve birde Tarzan heykeli ekledim. Ofisim çok güzel oldu. Gelecek günlerde ofisten görüntülü yayın yapmaya bile başlayabilirim.

Eğer eviniz uygunsa ve eşiniz izin veriyorsa, bir odanızı ofis yapmanızı öneriyorum.  Hepinize sağlıklı güzel günler diliyorum…





Hiç yorum yok:

 
back to top