26 Şubat 2020 Çarşamba

OYA YAVAŞ

Mesleğinde başarılı olmuş örnek ve öncü insanları tanımayı, onlarla sohbet etmeyi, onları yazmayı seviyorum. Geçtiğimiz hafta, Asya ve Afrika'da geliştirdiği, ödüllü "Akıllı Köyler" modeli ile 125.000 insana kalıcı ve sürdürülebilir su, gıda, enerji ve eğitim imkânı sağlayan ve başarı hikâyesi TRT "Su Savaşları" belgeseline konu olan Hayri Dağlı’yı yazmıştım.  Yaptığım kısa bir araştırmada gördüm ki, Hayri Dağlı romanı yazılacak, renkli yaşam öyküsünden filmler yapılacak örnek ve öncü bir insan.
Hayri Dağlı’nın yaşamını araştırırken, hep Manisa Tarzanı geldi aklıma. Manisa Tarzanı üzerine de çok yazı yazdım. Manisa Tarzanı’nı tanıyanlarla söyleşiler yaptım. Derlediğim yaşam öyküsünden yurt içinde ve yurt dışında ödüller alan Manisa Tarzanı filmi yapıldı. Manisalılar olarak Manisa Tarzanı’nın adını ve anısını yaşatıyoruz. Kentimizin uygun yerlerine heykellerini yapıyoruz.
Hayri Dağlı’nın adını ve anısını da el uzattığı suya kavuşturduğu Tanzanya köylüleri ve yardım sever Anadolu halkı yaşatacaktır. Hayri Dağlı’nın Manisa’ya getirilmesini öneren Oya Yavaş’a, Sayın Valimiz Ahmet Deniz’e Manisa Ticaret ve Sanayi Odamızın Başkanı Mehmet Yılmaz’a, Manisa Milli Eğitim Müdürümüz Mustafa Dikici’ye gönülden teşekkür ediyorum. Çorbada benimde tuzum olduğu için çok mutluyum.
Bugün çalışkan İngilizce öğretmeni, Saruhanlı Kaymakamlığı Proje Ofisi Koordinatörü Oya Yavaş’ı yazacağım. AB Projeleri deyince benim aklıma hep güzel projeler üreten, ürettiği projelerin tümü kabul edilen, projeleri beğenilen ödüller alan Manisa Valiliği Proje Koordinatörü Ural Sevener gelir gelir aklıma.  Şimdi yeni tanıdığım, tanımaktan mutlu olduğum Oya Yavaş’ı da tanımış oldum projeler yazan bir uzman olarak. Kentimizin, projeler yazan, yazılan projelere sahip çıkan, insanlara kurum ve kuruluşlara çok ihtiyacı var.
Manisa Valiliği AB Projeleri Koordinatörü Ural Sevener’le, Radyo Hiraş’ta ve kablolu yayına geçen Etv’de söyleşiler yaptık. Sevener’in projelerine destek olmayı hep ertelenmez görevim olarak gördüm.
Oya Yavaş’ın “Haydi Kızlar Staja” adında bir proje yazdığını projenin kabul edilip AB’den hibe alındığını basından öğrenince, kendisini tanımak istedim. Kendisini tanımayı düşünürken, kapım çalındı. İki bayan beni ziyarete geldiler, bayanların birisi Oya Yavaş’tı. Bir dernek adına proje yazdıklarını, İtalya ve Slovenya’dan ortak dernekler bulduklarını, projeye Obasya’yı da iştirakçi olarak yazmayı düşündüklerini söylediler. Seve seve kabul ederim, anlattığınız proje bizim amaçlarımıza da uygun düşüyor dedim. Proje kısa sürede tamamlandı. Ardından Obasya adına bir proje yazılması gündeme geldi. Büyükşehir Belediyemizin, Manisa Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, Manisa Kültür Turizm İl Müdürlüğü’nün ve Bulgaristan’dan Kırcaali Belediyesi’nin ve bir derneğin desteğini alarak projenin yazımına başlandı. Süresi içinde bitirilip gönderildi.
Ben de Oya Yavaş gibi, sonuç odaklı değil süreç odaklı bir kişiyim. Projenin tasarlanması, ortaklar bulunması, yazılması, uygulamanın nasıl olacağının adeta yaşar gibi düşünülmesinden büyük keyif alıyorum. Her projeyi bir öğrenme ve eğitim süreci olarak değerlendiriyorum. Projeler yeni hayaller kurmamızı sağlıyor. Yeni hayaller önce projeye dönüşüyor ardından da sağlanan hibelerle gerçekleşiyor.
28 Şubat 2020 Cuma günü Oya Yavaş Radyo Hiraş’ta konuğumuz olacak. Yaptığı projeleri ve yapacaklarını anlatacak, görüş ve düşüncelerini paylaşacak bizimle.
Ben gençlerimize sesleniyorum, sizde mutlaka Oya Yavaş gibi, bir dili proje yazacak kadar iyi öğrenin. Bilginizi birikiminizi ülkemizin halkımızın hizmetine sunun kalkınmamıza destek olun.
Üniversitelerimizden mezun olan birçok insan, kendi dilinde dilekçe yazmayı, proje yazmayı bilmezken, Oya Yavaş gibileri, İngilizceyi proje yazacak, çeviriler yapacak kadar iyi biliyor.
İyi ki, Oya Yavaş’ı değerli eşi Doruk’u ve çevrelerindeki üretken insanları tanımışım. Arada bir buluşup, yeni projeler için düşünceler üretmek çok keyifli oluyor.
Radyo Hiraş’ı mutlaka dinleyin. Yararlanacağınız ipuçları yakalayacağınızdan, keyif alacağınızdan emenim.
Biz yeni projeler yazmayı, kentimizin üretken, işbirliğine yatkın insanlarıyla dayanışma yapmayı sürdüreceğiz.



Hiç yorum yok:

 
back to top